Скопје мора да биде
ЗЕЛЕН ХУМАН ГРАД

ШТО?

Што е ЗХГ, за што се залагаме и која е нашата изборна програма за Скопје

КОЈ?

Погледни ги докажаните луѓе што стојат зад ЗХГ и се спремни за трансформација на Скопје 

А ЈАС?

Стани дел од планирањето на иднината на Скопје! Посети ја платформата МојГрад

ВОЛОНТИРАЈ!

Ти се допаѓа нашата визија, мисија и активности? Стани дел од големото скопско зелено движење!

Биди дел од зелената иднина на Скопје

Што e ЗХГ?

Основната мотивација на ЗЕЛЕН ХУМАН ГРАД е широко обединување на активистите и обичните граѓани зад конкретни проекти во рамката на тематските заложби.

 

Овие проекти се генерираат преку три извора:

1. Експертизата на активистичките организации кои го сочинуваат ЗХГ

2. Граѓанските предлози на платформата МојГрад, создадена и администрирана од ЗХГ, и

3. Барањата на протестните движења во кои учествува(л) ЗХГ

 

Целта на ЗХГ е интегрирање на проектите од овие три извора и нивно застапување како политики во локалните институции, паралелно со агенда за прогресивна институционална трансформација во насока на трансфер на моќта од политичката и бизнис елита кон граѓаните. 

Тематски заложби

Организациски принципи

Тимот на ЗЕЛЕН ХУМАН ГРАД

Докажани активисти, волонтери, професори и доктори

Драгана Велковска

СОВЕТНИЧКА ВО ГРАД СКОПЈЕ

Горјан Јовановски

СОВЕТНИК ВО ГРАД СКОПЈЕ

Наталија Бургиева

Мама органа

Марјан Калевски

Е.Д.Е.Н.

Ана Петровска

Инженерка, архитектка, еколог

Игор Раиден

ЕдуАктив Орг

Мила Јовановска

Go green

Мартин Анастасовски

Културно ехо

Марија Арсенкова

Културно ехо

Ивана Дракулевска

Активист

Гизела Бошковска Георгиевска

Анима мунди

Дејан Крле

Планински водич

... и уште многу многу прекрасни волонтери!

Идеолошки позиции

Локален суверенитет

За локалната политика одлуките мора ексклузивно да ги носат локалните жители. Како локална средина, градот мора да има автономија во носењето на урбаните политики, и на нив не смее да влијаат надворешни фактори.

Grassroots партиципација

Локалните политики мора да потекнуваат одоздола, од припадниците на локалната заедница, преку учество на самите граѓани во процесот на планирање и имплементација, наместо да бидат наметнувани од центрите на моќ.

Дигитална заедница

Интернет технологиите мора да се искористат за оптимизација на процесот на партиципација и одлучување. Неопходно е воведување дигитална партиципативна платформа на која граѓаните ќе се информираат, дебатираат и гласаат, а изразеното мислење би било обврзувачко за институциите.

Често поставувани прашања

Политиката е секаде околу нас, иако може не ја приметуваме. Улицата пред твојата зграда што има дупки, булеварот што нема велосипедска патека, загадувањето на воздухот, па и цената на патлиџаните, сè зависи од политиката и одлуките на политичарите.

Само преку гласање, можеш да одбереш дали сакаш искрени и квалитетни луѓе да работат за тебе, или нечесни луѓе континуирано да ја искористуваат твојата доверба. Изборот е твој.

Зелен Хуман Град е составен од активисти, професори и креативни професионалци, кои со години (некои и над 10) волонтираат за подобро и поубаво Скопје. Кога последен пат сте виделе политичар да волонтира во слободно време за општо добро? 🙂

Градоначаничката позиција треба да биде пополнета од личност со докажана искрена мотивација, лидерски способности и експертиза во полињата кои се во надлежност на градот.

Ана, со нејзината досегашна трансформациона работа во и вон државните институции, со истрајноста за санкционирање на загадувачи како директорка на Државниот инспекторат за животна средина, но и со активистичките ангажмани, е единствената кандидатка што ги поседува сите карактеристики да биде мајка на градот.

Ако ги собереме годините волонтерство на сите на листата на советници на ЗХГ, тоа би било над 150 години волонтерство. 150 години посветени на борба надвор од институциите на општото добро на Скопје и на Македонија. Од активисти за животна средина, до професори, програмери, вело ентузијасти и љубители на животни, сите кандидати на листата на ЗХГ се залагаат за теми што ќе го направат Скопје поубаво место за сите нас.

Време е да ја внесеме таа борба внатре во самите институции, и од внатре да ја правиме потребната трансформација, доколку навистина сакаме да живееме во зелен и хуман град.

На политичарите не треба да им е комфорно. Дрвени столчиња прават подолго седење да не е удобро, и наместо да седиме по канцеларии, да сме надвор со другите граѓани, решавајќи вистински проблеми 🙂

Our Work

Join Our Event And Makes Help Us To Rise Funds

Capitalize on low hanging fruit to identify a ballpark value added activity to beta test. Override the digital divide with additional clickthroughs from DevOps.

Save water from pollution

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur lit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Help to balance Eco system

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur lit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Make the world greener

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur lit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Collect the fund

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur lit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

0 +
TREES PLANTED
0 +
VOLUNTEERS
0 +
HOURS OF HELP
0 +
CHARITY EVENTS

Projects

Our Gallery

Testimonials

What Our Clients Say​

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has bee to make a type specimen book. It has survived not only five ged. It was in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.
Alison Burgas
Product Designer
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has bee to make a type specimen book. It has survived not only five ged. It was in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.
Alison Burgas
Product Designer
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has bee to make a type specimen book. It has survived not only five ged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.
Alison Burgas
Product Designer

News & Blogs

Latest Blogs From Our Vault

Love the nature green

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text...

Read More

Сакаш зелено и хумано Скопје? Активирај се!